Vad är 5:2 dieten?

5:2-metoden, eller 5:2-dieten som den ofta kallas är en variant av periodisk fasta som  innebär att du två dagar i veckan äter väldigt lite. Fem dagar i veckan äter du som vanligt.  Till skillnad från traditionell fasta där du inte äter någonting utan bara dricker vatten eller annan vätska så äter du litegrann på fastedagarna. Det är därför som 5:2-dieten ibland kallas för halvfasta.

De två fastedagarna ska du äta maximalt 25% av ditt normala kaloribehov vilket för en man normalt innebär ca 600 kcal och för en kvinna ca 500 kcal. Hur mycket man kan äta beror på hur lång du är och hur mycket du väger samt hur aktiv du är men 500/600 kcal är en tumregel som gäller för de flesta. Vill man kan man räkna ut sitt kaloribehov mer exakt.

5:2-dieten ger hälsovinster som till exempel minskade insulinnivåer i kroppen, lägre blodtryck och bättre nivåer på blodsocker och kolesterol. De flesta går också ner i vikt när de använder sig av 5:2-metoden. Många berättar också att de känner sig piggare och mer skärpta och att de sover bättre.

En av de stora fördelarna med 5-2 dieten är att man kan äta som vanligt de dagar man inte fastar. Många kan uppleva det påfrestande att ”aldrig” få äta det man vill och det gör att många menar att 5:2-dieten är enkel att följa en längre tid. Man fastar en dag, och nästa dag kan man äta som vanligt.

5:2-dietens upphovsman är den brittiska läkaren Michael Mosley som i en mycket uppmärksammad dokumentär  resonerade kring hur vår hälsa förbättras om vi äter mindre mat några dagar i veckan.

 

5:2 eller 6:1 eller ….?

Posted by on 12:06 in Vad är 5:2? | Kommentarer inaktiverade för 5:2 eller 6:1 eller ….?

5:2 eller 6:1 eller ….?

Michael Mosley som är den som formulerade konceptet med 5:2-fasta säger själv att han numera äter enligt 6:1. (mer…)

Vilka ska inte fasta?

Posted by on 12:06 in Vad är 5:2? | Kommentarer inaktiverade för Vilka ska inte fasta?

Vilka ska inte fasta?

Att fasta periodiskt enligt 5:2-dieten rekommenderas inte för alla.

De som avråds från att använda 5:2-dieten är: (mer…)

5:2 dieten och periodisk fasta

Posted by on 12:20 in bloggen, Vad är 5:2? | Kommentarer inaktiverade för 5:2 dieten och periodisk fasta

5:2 dieten och periodisk fasta

5:2-dieten är en variant på periodisk fasta. Fast ändå inte. Alla vet ju vad det innebär att fasta: man äter ingenting utan dricker bara sådant som inte innehåller någon energi. (mer…)