Nytt år och nya löften

Så här i början av ett nytt år är det många som avger nyårslöften om att leva ett sundare liv eller att gå ner i vikt. 5-2 dieten är ett ganska behagligt sätt att lyckas med båda delarna. Forskningen visar att det finns mycket som tyder på att hälsan förbättras på både kort och lång sikt med 5-2 dieten.
nyårslöfte med 52dieten

Det finns också många talande exempel på att man går ner i vikt genom att halvfasta med 5:2-dieten.

En av de största fördelarna med 5:2-dieten är att du själv väljer vilka dagar du fastar, samt att de dagarna inte behöver vara samma varje vecka. Du kan alltså anpassa dig efter det som händer i ditt liv. En middag med vännerna? Fasta dagen efter istället.

En annan fördel är att du kan äta vad du vill, både på fastedagarna och på de andra dagarna. Det är klart, du får inte mycket för dina kalorier en fastedag om du väljer att äta choklad men om du håller dig till bra mat för 5:2-fasta så blir det förvånansvärt mycket mat du kan äta.

Eftersom 5:2-metoden går att kombinera med vilken kosthållning som helst så kan du äta enligt GI, LCHF, Viktväktarna eller tallriksmodellen eller vad du vill de andra dagarna. Men: om syftet är att gå ner i vikt så kan du inte obegränsade mängder mat på ätardagarna. Håll lite koll på kalorierna även de vanliga dagarna i början så vet du om du äter ungefär så mycket som du ska göra. Ett sätt är att räkna ut hur mycket du kan äta baserat på din aktivitetsnivå för att behålla din nuvarande vikt och utgå ifrån det. Det varierar stort beroende på din nuvarande vikt, om du är man eller kvinna och hur aktiv du är.

Blev det inte som du tänkt dig en fastedag? Ge inte upp utan ta nya tag nästa dag istället.

Author: karin

Share This Post On