Att hålla sig till 5:2-dieten under jul och nyårshelgerna

Nu kommer jul och nyårshelgen med allt vad det innebär med mat och dryck. Julen är på många sätt väldigt matfixerad och tillsammans med påsken den helg på året då vi köper mest mat i butikerna.

Hur klarar man sig då från att spåra ur under jul- och nyårshelgen? Det fina med 5:2-dieten är att du med lite planering kan hålla dig kvar på banan samtidigt som du kan njuta av den goda julmaten. Här får du några tips som kan göra det enklare att inte tappa bort vanan med att fasta under den här perioden.

Planera dina fastedagar i förväg

Ta en titt i kalendern och se om det är några dagar du kan avsätta som fastedagar. Du kan behöva tänka om så att du inte fastar dina vanliga fastedagar, välj sådana dagar där du inte har några aktiviteter planerade som gör det svårt att fasta. Dagar du reser är utmärkta dagar att fasta till exempel. Använd 6:1 istället för 5:2 så att du fastar en dag om det är svårt att hitta två fastedagar under en vecka.

Sväva inte ut hur mycket som helst på 5-dagarna

Försök att hålla dig någotsånär till nyttigare mat på de vanliga dagarna, låt till exempel bli att frossa i julgodiset.

Använd dig av andra typer av fasta

Om det är svårt att ha hela dagar avsatta för att fasta kan du prova andra typer av periodisk fasta. 16:8 är en variant där du under ett dygn fastar i 16 timmar och har ett ”ätfönster” på 8 timmar, till exempel mellan klockan 12 och 20.

Ta nya tag om det inte blir som du tänkt dig

Om du ändå inte lyckas hålla dig kvar på fastan under jul- och nyårshelgen så kan du ta nya tag direkt. Ge inte upp även om vågen visar att du gått upp några kilon. Dom försvinner snart när du återgår till dina vanliga rutiner.

Author: karin

Share This Post On