FAQ – Vanliga frågor om 5:2-dieten

Hur många gånger om dagen ska jag äta?

Du väljer själv hur ofta du vill äta på dina fastedagar. En del äter en liten frukost och därefter ingenting innan det är dags för middag. Andra äter ett större mål mitt på dagen, andra väljer att dela upp det i flera små måltider under dagen. Mycket tyder dock på att man för att uppnå hälsofördelarna med 5:2-dieten ska ha ett längre uppehåll mellan måltiderna, minst tolv timmar. Då kan man till exempel äta frukost, hoppa över lunchen och sedan äta middag.

Går det bra att inte äta något alls på fastedagarna?

Ja, så länge du dricker tillräckligt med vätska så går det bra. En del upplever det som enklare att helt avstå mat på fastedagarna. Traditionell fasta är också precis just det: ingen mat utan bara vätska utan kalorier.  

Hur mycket kan man gå ner i vikt med 5:2?

Det är helt individuellt hur mycket man kan gå ner i vikt. Det beror på många saker som t.ex. om du har övervikt, vad du äter de dagar du inte fastar, om du är stressad osv.  

Varför går jag inte ner i vikt?

Det är individuellt hur mycket man går ner i vikt. Se till att du mäter dig med måttband, många ser endast ett litet resultat på vågen trots att måtten minskar.

Fundera också på om du äter tillräckligt med mat på de dagar du inte fastar. Många som vill gå ner i vikt drar in på maten även på de dagarna och resultatet kan då bli att vikten står still. Räkna ut hur mycket du ska äta för att bibehålla din vikt och kontrollräkna kalorierna några dagar för att se hur du ligger till.

Är du stressad? Om kroppen är stressad kan det vara omöjligt att gå ner i vikt på grund av kortisolet som bildas i kroppen vid stress.

Sover du tillräckligt? Kroppen behöver ordentligt med sömn för att du ska gå ner i vikt.  

Kan jag kombinera 5:2-dieten med LCHF?

 Ja, det går alldeles utmärkt att kombinera 5:2 med LCHF. Det man får tänka på är att på sina fastedagar hålla nere på antalet kalorier. Man brukar normalt inte räkna kalorier i LCHF men då 5:2-dieten bygger på att man rejält minskar ner sitt energiintag under fastedagarna blir det nödvändigt att hålla reda på hur mycket man får i sig. Många LCHF-are som kör 5:2 brukar äta LC (Low Carb) och alltså hålla nere på fettet under fastedagarna, eller till exempel enbart dricka LCHF-kaffe till frukost. Andra äter ägg och majonnäs ett par gånger om dagen. Om du äter LCHF så har du troligen lättare att låta bli att äta under fastedagarna eftersom din kropp lättare går över till fettdrift (ketos).

Kan jag kombinera 5:2-dieten med GI/ISO-dieten?

Det går alldeles utmärkt. Michael Mosley rekommenderar själv i sin bok att man äter GI-kost, det vill säga att man håller nere andelen snabbmat, vitt mjöl, socker osv på de dagar man inte fastar. 

Kan jag kombinera 5:2-dieten med Nutrilett/Cambridge osv?

Om man tycker det är jobbigt att räkna kalorier kan det vara en bra idé att testa Nutrilett eller en annan lågkaloridiet under fastedagarna. Det viktiga är att man äter riktig mat i den mängd man behöver under de andra dagarna. En påsdiet under fem av veckans dagar med fasta två av dagarna är inget annat än svält.   

Jag är så hungrig på mina fastedagar, vad ska jag göra?

Håll ut! Det brukar kännas lättare efter att du har fastat några gånger. Kroppen ställer om sig och du använder dina fettdepåer som energi istället. Se till att dricka tillräckligt. En del brukar tycka att det är enklare att bara äta en gång om dagen och då middag eller senare på kvällen eftersom de tycker att de känner sig hungriga efter att ha ätit.  

Ska jag fasta 24 eller 36 timmar?

Normalt fastar man i 36 timmar. Det innebär att man äter på kvällen som vanligt dagen innan en fastedag. Under fastedagen äter man sina tillåtna kalorier och dagen efter fastan äter man frukost som vanligt. Du fastar under en hel dag samt natten före och natten efter din fastedag vilket för de flesta blir ungefär 36 timmar. 

Måste jag alltid fasta på samma veckodagar?

 Nej, du kan ha olika fastedagar varje vecka. Anpassa dagarna efter ditt liv, så att det blir så enkelt som möjligt. Är till exempel bortbjuden är det dumt att fasta samma dag. Försök att välja två dagar som inte är efter varandra.