5:2 dieten och periodisk fasta

5:2-dieten är en variant på periodisk fasta. Fast ändå inte. Alla vet ju vad det innebär att fasta: man äter ingenting utan dricker bara sådant som inte innehåller någon energi. När man äter enligt 5:2-metoden så använder man sig av kalorirestriktion, man låter alltså inte bli att äta helt och hållet utan äter omkring en fjärdedel av sitt normala energibehov. Man brukar också kalla det halvfasta. Enligt en del beror det på att Michael Mosley, som introducerade 5:2-konceptet inte klarade av att helt avstå från mat.

Självklart kan man välja att fasta på riktigt de två dagarna i veckan. Man gör precis som man vill. En del tycker det är enklare att avstå helt från mat på fastedagarna eftersom de upplever att de blir väldigt sugen på mat om de halvfastar.

5:2 eller 16:8 – vad är skillnaden?

Skillnaden mellan 5:2 och 16:8 som är en populär variant på periodisk fasta är dels vilket ätfönster man har. I 5:2 äter man som vanligt 5 dagar i veckan och halvfastar två dagar i veckan. 16:8 bygger på att man varje dag helt avstår från mat under 16 timmar i sträck och att man har ett ätfönster på 8 timmar per dag. Det finns en del som tillämpar periodisk fasta enligt 20:4, det vill säga att de endast äter under dygnets fyra timmar.

Author: karin

Share This Post On