Vad händer efter 11 veckor med 5:2-dieten?

Malou von Sievers har i TV4-programmet ”Efter Tio” under hösten testat att äta enligt 5:2-dieten.

I början tog man olika prover och nu har man gjort samma sak för att se vad som hänt efter elva veckor. Resultatet är intressant. Båda två är kvinnor som inte är överviktiga eller sjuka, de har trots det båda två gått ner ungefär 2 kilo på de här veckorna vilket läkaren i programmet tycker är en mycket hälsosam viktnedgång eftersom de inte är överviktiga.

Malou 52dieten resultat

Malou berättar att hennes främsta upplevelse av 5:2 är att hennes sockersug helt har försvunnit. Det tog ett par veckor, sedan var det helt borta.

Annars tycker hon att det jobbigaste var det sociala, att inte äta middag som vanligt med familjen var jobbigt. En annan reflektion är att hon äter mindre och bättre de dagar hon inte fastar.

Malou har efter elva veckors fasta fått 18,5% mindre insulin i blodet, och minskat halten av triglycerider i blodet med 18.8%. Även blodsockret har sjunkit med 4%.

Minskade halter av insulin ger kroppen möjligheter att använda kroppens fettlager för förbränning vilket är anledningen till att vikten går ner vid fasta.

Halterna av triglycerider har också minskat. Ju lägre värde desto bättre gäller för triglyceriderna, som ofta blir höga om man äter mycket kolhydrater.

 

Malou resultat med 52metoden

Testerna visar att halterna av IGF-1 har minskat med 17%.

Malou har också ökat värdet ”antioxidant kapacitet” vilket gör att hennes kropp står emot fria radikaler på ett bättre sätt. En hög halt av fria radikaler ger det som kallas för oxidativ stress i kroppen, dvs kroppen ”rostar inifrån” och det är skadligt för kroppens celler.

 

 

 

Se hela inslaget från programmet här:

 

En extra webbsändning där läkarna svarar på tittarfrågor om 5:2-dieten kan du se här:

Author: karin

Share This Post On