Hur mycket går man ner i vikt med 5:2-dieten?

En vanlig fråga är hur mycket man går ner i vikt med 5:2-dieten. Som ofta är svaret… det beror på.

Det beror på ditt utgångsläge: har du stor övervikt eller några kilo för mycket? Vilken aktivitetsnivå har du, tränar du mycket, har du ett aktivt arbete eller sitter du mest still om dagarna?

52dieten viktnedgångDet beror också på hur mycket och vad du äter på dina ”ätardagar”, frossar du  så att du får i dig alldeles för mycket kalorier totalt under veckan?

Det är bra att ha koll på ätardagarna i början så att du äter lagom mycket. Det är varken bra att äta för lite eller för mycket utan man ska hålla sig till ungefär det kaloribehov man har. Det varierar från person till person och du kan räkna fram just ditt behov här.

Hur brukar det gå för de som fastar med 5:2-dieten?

Det är vanligt att man tappar mer i början – den första fasteveckan tappar du vätska när kroppen använder det lagrade glykogenet som energi. Det är inte ovanligt att man går ner 2-3 kilo, ibland mer än så. De första 5-8 veckorna med 52-dieten brukar man gå ner mer (7-8 kilo i genomsnitt) för att sedan märka att viktnedgången planar ut och landar på omkring 0,5 kilo per vecka. Har man mer att gå ner i vikt kan viktnedgången vara mycket större, har man några få kilo att tappa så kan den bli mindre. Som alltid är det individuellt.

Statistik över viktnedgången är hämtat från en databas där över 6000 personer som följer 5:2-dieten har rapporterat in sina data. Den finns på ett engelskt forum för de som äter enligt 5:2-dieten.

Vad är hälsosam viktminskning?

Man brukar säga att en viktnedgång på upp till ett halvt kilo i veckan är lagom för kroppen. Att gå ner för snabbt kan innebära att man kan få problem med att skinnet inte hänger med och så vidare. Med 5:2-dieten går man sakta men säkert ned i vikt på ett bra och hälsosamt sätt.

Author: karin

Share This Post On